Vapaalla kädellä sisustaen

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Biolan parveketarha arviossa & tomaatit kasvamassa!

Ostin Biolanin parveketarhan Biolanin omasta verkkokaupasta, jossa setti on myynnissä puoleen hintaan. Tarkoituksena on ollut loihtia parvekkeesta pieni hyötypuutarha omaan käyttöömme, ja tänään projekti sai hyvän sysäyksen eteenpäin.

Biolanin parveketarhaan kuuluu kasvupenkki, kasvupöytä ja kasvutikkaat. Pöytää ja penkkiä voi nimiensä mukaisesti pitää pöytänä ja penkkinä kasvukauden ulkopuolella, vaikkapa tähän tyyliin.

Nyt kannet saivat lähteä ja laatikot pääsivät oikeaan käyttöönsä. Hain Plantagenista tällä viikolla tomaatintaimia, ja tänään taimien oli aika päästä oikealle kasvualustalleen.

Biolanin kasvupenkkiin ja -pöytään kuuluu kasteluallas, jonka pitäisi helpottaa kasvien kastelua. Kastelualtaassa olevan veden pitäisi riittää viikoksikin, mikä on hyvä kesän tulevia reissuja ajatellen.

Kastelualtaan päälle lätkäistään Kasvusäkki (pitää ostaa erikseen), jossa on kaikki ravinteet koko kesän ajaksi, joten lannoituksestakaan ei tarvitse huolehtia. Kasvusäkissä on kolme paikkaa tomaatin- tai kurkuntaimille, itse päätin lähteä tomaattilinjalle. Kurkkua ja tomaattia ei kuulemani mukaan kannata kasvattaa vierekkäin.

Kasvusäkkiin tehdään yläpuolelle reiät taimille ja rei'istä otetaan kasvualustaa, jolla kastelualtaan putket täytetään. Säkin alapuolelle tehdään pienet viillot niin, että kastelualtaan putket tulevat kasvusäkin sisälle. Näin kasvit voivat itse imeä kastelualtaasta vettä sen verran kuin ne tarvitsevat.

Lopputulos näyttää siis tältä:

Kasvusäkeissä komeilee nyt tavallista ja keltaista tomaattia, coctail-tomaattia, mustaa kirsikkatomaattia, pihvitomaattia ja luumutomaattia. Nams! Toivottavasti kasvatus onnistuu! Eteläisellä parvekkeella puitteet pitäisi ainakin olla kunnossa.

Postailen hyötypuutarhan tuloksista pitkin kesää, mutta tässä vaiheessa voisin vetää jo alun plussat ja miinukset yhteen:

+ kiva, kun penkki ja pöytä ovat erikokoisia, tuo vaihtelua parvekkeen ilmeeseen ja halutessaan pöydällä voi kasvattaa jotain matalaa (selkä ei rasitu kykkiessä)

+ koko parveketarhan idea ja sen helppous ehdotonta plussaa! Ihanaa, että kerrostalossakin on mahdollista kätevästi viljellä.

+ selkeät käyttöohjeet kastelualtaan ja kasvusäkin kyljissä

- värin piti olla harmaa, mutta omani ovat kaukana harmaasta -> suunnitelmissa maalaus viimeistään ensi kesäksi

- kasvusäkit painavat todella paljon, yksin asentaminen ja istuttaminen on hankalaa.

Seuraavassa postauksessa juttua kasvutikkaista ja muista parvekkeen herkuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti